Leiden Stadstour

Leiden Stadstour

Leiden waar Rembrandt geboren is.
Daar waar de Oude en de Nieuwe Rijn samenkomen, ontstond in de 8e eeuw Leithon, het huidige Leiden. Dit pittoreske provinciestadje heeft een boeiende geschiedenis waar uw gids Isabelle het nodige over kan vertellen. Tijdens de Tachtigjarige Oorlog wisten de Leidenaren op 3 oktober 1574 het Spaanse beleg af te slaan. Jaarlijks wordt dit nog traditioneel gevierd met wittebrood en haring. In 1575 werd in Leiden de eerste universiteit van ons land gesticht.

Wandelend door de eeuwenoude straatjes wordt snel duidelijk dat Leiden het Oxford van de Lage Landen wordt genoemd. Inmiddels heeft deze Universiteit dertien Nobelprijswinnaars voortgebracht. Duizenden studenten zorgen voor een bruisend stadsleven. Dankzij de universiteit herbergt Leiden uiteenlopende musea zoals het Rijksmuseum voor Oudheden, Rijksmuseum Volkenkunde, de Hortus Botanicus en de Lakenhal. In de Lakenhal treft u onder meer werk van Rembrandt, waar het ook thuis hoort. Want Leiden is de stad waar hij in 1606 werd geboren. Bezoek met Isabelle zijn geboortehuis en de Latijnse school waar hij op zat.

Een ander ijkpunt in de geschiedenis zijn de Pilgrim Fathers. Een groep van deze gelovige Engelsen reisde begin 17e eeuw vanuit Leiden door naar Amerika om daar in vrijheid een nieuw bestaan op te bouwen. Verder zijn de hofjes, het stadhuis, de Burcht, de Korenbrug en de Gravensteen – dat diende als gevangenis voor de graven van Holland – een bezoek meer dan waard. Vergeet in Leiden niet af en toe omhoog te kijken en een van de vele muurgedichten te lezen. Isabelle zal u al wandelend op menig literair pareltje attenderen.

  Duur 2 uur.

Stuur mij uw vraag over de stadsreis en ik geef u als gids meteen een mooie prijs!