Gouda

Kaas, kaarsen en stroopwafels: dé producten van Gouda, het hart van het Groene Hart. Van april tot september is donderdags op de Markt de kaasmarkt die haar oorsprong in 1395 vindt. Nog altijd worden daar de heerlijkste kazen op authentieke wijze verhandeld, door het zogenaamde handjeklap. Bezoek de Waag waar de kaas wordt gewogen. Op verzoek is ook een bezoek aan een kaasboerderij mogelijk. De stap van kaas naar kaars is slechts één letter en klein in Gouda. Sinds 1858 worden er de bekende Gouda kaarsen gemaakt.

Wandelend door de straatjes met monumentale panden uit vervlogen eeuwen komt de rijke geschiedenis tot leven. Zoals de panden aan de Westhaven met gevels variërend van 15e -eeuws tot Jugendstil. Bezoek de Sint Jan, met 123 meter de langste kerk van ons land en verbaas u over de 72 wereldberoemde gebrandschilderde ramen vol historische en Bijbelse taferelen. Eén van Gouda’s mooiste monumenten is het Weeshuis uit 1642 met haar romantische binnentuin. Een andere bijzondere plek die u tijdens de rondleiding niet mag missen is de Looierspoort.

Naast kaas komt er nog een lekkernij uit Gouda: de stroopwafel die hier in de loop van de 19e eeuw is ontstaan. Dus proef in Gouda een verse, warme stroopwafel en vergeet niet om er een paar mee te nemen voor onderweg.

Op de route vanaf Gouda kunt u de zilverstad Schoonhoven en aldaar kunt u het zilvermuseum bezoeken. Het is een typisch Hollands stadje met mooie winkels waar u heerlijk kunt lunchen of dineren aan de rivier de Lek.

  Wandeltour, inclusief kaasproeverij.

  Duur: 2 uur.

Stuur mij uw vraag over de stadsreis en ik geef u als gids meteen een mooie prijs!

 

    Chat openen