Den Haag & Scheveningen

Hofstad Den Haag
Via het beroemde toegangspoortje van het historische Binnenhof stap je midden in het hart van de Nederlandse democratie. Aan weerszijden van het binnenplein bevinden zich de Eerste en Tweede Kamer der Staten-Generaal. De Hofvijver en het Torentje van de Minister-President aan de buitenkant moet je natuurlijk ook een keer gezien hebben. Nederland is een van de weinige landen ter wereld waar het parlement en de regerend vorst niet in de hoofdstad zetelen (Amsterdam). Die eer komt toe aan ’s-Gravenhage, ofwel Den Haag. Het onderscheid tussen deze twee benamingen voor de Hofstad komt terug in de namen voor de inwoners; Hagenaar en Hagenees. Van oudsher komen Hagenezen uit de volkswijken gebouwd op het veen. Hagenaars wonen in de duurdere wijken, gebouwd op zand.

Den Haag is de stad van vrede en recht. In het Vredespaleis in Den Haag zetelt het Internationaal Gerechtshof, het gerechtelijke orgaan van de Verenigde Naties, en het Permanent Hof van Arbitrage.

De monumenten aan de lanen stralen nog steeds de grandeur uit van weleer. Bezoek bekende plekken als het Plein met daaraan grenzend het Binnenhof, de Nieuwe of Littéraire Sociëteit De Witte en het Mauritshuis. Dit museum biedt onderdak aan Johannes Vermeers vermaarde schilderij Het Meisje met de Parel. Flaneer met uw gids over het Lange Voorhout en werp een blik op de statige panden, het Hotel des Indes en kunstenaarssociëteit Studio Pulchri. Ontdek de vele antiekwinkels en galerieën op de Denneweg en het Noordeinde. Vergeet de Koninklijke kant van Den Haag niet met Paleis Noordeinde en bezichtig de aangrenzende Paleistuin. Den Haag is ook de stad van de schilders van de Haagsche school.

Scheveningen Stadstour

In de tweede helft van de 19e eeuw trokken kunstenaars er op uit om met vlotte en lichte toets het buitenleven vast te leggen. Voor Haagsche schilders was het vissers- en strandleven in Scheveningen een bron van inspiratie. Begin 19e eeuw opende in Scheveningen het eerste Badhuis. Het stranddorp werd ontdekt door welgestelden en groeide uit tot mondaine badplaats. Maar uw ervaren gids toont u plekken als Paviljoen Von Wied (buitenverblijf van Koning Willem I), het Kurhaus en het onovertroffen Panorama Mesdag. Met dit schilderij van 120 meter lang en 14 meter hoog stapt u terug in de tijd en waant u zich in het Scheveningen van 1881. Een eerste aanzet tot Virtual Reality…

 

    Wandel/bus tour.

  Duur: vanaf 2 uur.

Stuur mij uw vraag over de stadsreis en ik geef u als gids meteen een mooie prijs!

 

    Chat openen